lørdag 21. mars 2009

Turmentalitet

Det er mye man takler når man er på ferie, fordi man er bevisst på at man har dratt avgårde for å finne forandring og oppleve nye og ukjente ting. Dessuten vet man at man snart skal hjem igjen, dagene er begrenset og en flytur unna venter det kjente og kjære. Da er det interessant å se utenlandsk politi med annen oppdressing og andre prosedyrer. Det er sjarmerende å møte byråkratiske hindringer på landegrenser, fordi det er så ulikt EU sin passverden uten stempel. Alle morgener med sol og tredve grader er en ren glede, og lukt av klor gir næring til bevisstheten rundt at man er langt borte, og kan bade av seg alt stress man etterlot seg hjemme. Intense bygater og kulturelle forskjeller i liv, politikk og leven, kaotiske bussturer og episoder som trigger adrenalinet - alt blir lagret på feriekontoen, og det er lett å glede seg over det eksotiske elementet i det.

Det er annerledes når man bor oppe i dette. Noen ganger virker det utrolig langt hjem, og det er en kamp å være offensiv i møte med alle hverdagsomstendighetene. Vi har funnet ut at man blir lurt hvis man tenker på Buenos Aires som "den mest amerikanske byen i Europa". Mange tar utgangspunkt i den sør-amerikanske kolonitiden og sammenligner byen med europeiske byer. Med dette sier man at det er lett for europeere å føle seg hjemme i Buenos Aires. Men følelsen av noe kjent er bare tilsynelatende. På overflaten er mye likt, men i rot og bunn har vi helt forskjellige erfaringer i kroppen. Sør-Amerika har sett mye europeerne ikke har sett. De har opplevd et historisk kaos som de fleste europeere ikke kan fatte. De har levd med miltærdiktatur mens Norge har funnet olje. De overlever i en konstant økonomisk krisesituasjon. Spansklæreren sa oppgitt at Argentina har alle forutsetninger for å være et rikt land. Variert klima, stor jordbruksproduksjon og kjøtteksport til hele verden. Det er bare det at pengene forsvinner i det korrupte sluket. Tilbake sitter argentinerne med enorme forskjeller mellom de rikeste og de fattigste. Dette skaper håpløshet. Dette skaper usikkerhet, galgenhumor, fandenivoldskhet og en helt annen innstilling til liv og død. Dette framprovoserer en lav terskel for ran, og et politi som ser lengre på fine damer enn på mulige forbrytere. Det gir folk som labber på rød mann mens bilene suser rundt ørene på dem. Det gjør det utfordrende å stå opp og leve i denne mentaliteten, hver eneste dag.

5 kommentarer:

  1. Ja, ikke sant! Det er pussig å tenke på hvordan verden har blitt som den har blitt... Fra utv. studier er det mange teorier om vinnere og tapere i verden: ressurskamp, kultur, økonomi, koloni etc. Utfordrende - ja, det vil jeg tro! Men dere står opp hver dag og dere står i det. Stå på! -Silje

    SvarSlett
  2. Jippi! Der klarte jeg endelig å legge inn en kommentar igjen! Lørdagskveld her, A. på spillkveld med gutta, jeg har spist middag hos mor og far, tilbake i leiligheten med klassisk musikk på fullt (tv'en er kastet ned i kjeller'n) og eksperimentering av magens tåle-evne av matvare nummer fjarten! Det har vært påskestemning i tigerstaden i dag. herlig med vår! ;)-Silje

    SvarSlett
  3. ”For den som av ulike grunner er nødt til å bli i det fremmede landet, i den nye jobben, eller i ukjente omgivelser, er det ikke uvanlig å oppleve kultursjokket eller – med et godt norsk ord – ”baksmellen”. Sjokket kommer når vi ikke lenger bare betrakter det hele utenfra, men er nødt til å leve i systemet på kulturens premisser – innenfra.” Sitat frå pensumboka i Kommunikasjon og kultur, Øyvind Dahl: ”Møte mellom mennesker”. Fasane ein skal gjennom er: 1. Turistfasen 2. Sjokkfasen, 3. Reaksjons- og bearbeidingsfasen, 4. Nyorienteringsfasen. Siste setningi denne bolken i boka: ”Vi føler oss beriket og privilegert som får lære nye språk, oppleve nye normer og verdsette nye verdier.”
    Vi får håpe det endar sånn!
    Apropos 30 varmegrader - her er det framleis kaldt, og skaren ber ein vaksen mann i Fredrikstad 21. mars. De vil kanskje sette pris på varmen når de ser tv-sendinga mi frå i kveld:
    Siste tekno-nytt er Ustream, eit program som gjer det muleg å sende gratis, direkte web-TV frå mobilen. For ein halv time sidan, da eg henta Amund utafor E’s hus på Ambjørnrød, kom eg på nett via eit usikra nettverk ute i gata der, og sende scenen framfor bilen på TV til – i prinsippet – heile verda.(!)
    Når tenåringen spør om å få bli lenger på fest i framtida, seier mams og paps berre: - Du kan bli ein time til, men den skal du sende direkte på TV til oss!
    Sjekk http://www.ustream.tv/channel/kktestshow (sendinga er lagra der, saman med litt anna testing)

    SvarSlett
  4. Min utvekslingselev fra Brasil skal få skrive "reisebrev" fra Norge, og de norske elevene skal få skrive fiktivt reisebrev fra Brasil for å bli bedre kjent med hennes bakgrunn har jeg tenkt... Avstand gir en ekstra dimensjon til kulturforskjellene mellom land i Nord-Europa og land i Sør-Amerika. Spansk i Spania blir nok noe helt annet, ja. Stor klem fra Marit

    SvarSlett
  5. Takk for hilsen alle tre! Koselig at du fikk til å legge inn kommentar nå Silje :) Viktig med litt klassisk musikk i kroppen! Interessant innlegg pappa, litt skeptisk til den nye teknologien....Men jeg har jo vært skeptisk til alt etter CD-rom......Lurt med reisebrev mamma, artig vri! God kveld, god natt.

    SvarSlett